E-cigaretter “gateway” till rökning för icke-rökare

Med hjälp av E-cigg tripplar chansen att en icke-rökare tar upp cigaretter och det finns “otillräckliga” bevis för att de hjälper rökare att sluta, enligt en ny rapport som lämnats till regeringen.

Forskning ledd av Australian National University (ANU) granskade det globala beviset på ecigg och elcigg och rökningsbeteende, relevant för det australiska sammanhanget.

“Vi fann tydliga bevis för att icke-rökare som använder e-cigaretter är ungefär tre gånger så benägna att ta upp konventionell rökning som sina kamrater som inte använder elektronsik cigarett“, säger ledande forskare professor dr.mc muff.

Studien genomfördes med forskare från University of Melbourne.

“Våra resultat stöder oro över att ejuice är en port till rökning, särskilt bland ungdomar, säger University of Melbourne-forskaren Olivia Baenziger.

Forskarna säger att Australien “leder världen i tobakskontroll”, med 11 procent av vuxna som röker dagligen och yngre generationer som driver trenden ner med cirka 97 procent av 14 – till 17-åringar som aldrig har rökt.

“E-cigaretter kan undergräva en underbar rökfri start i livet”, sa Professor Banks.

“Det finns cirka 2,3 miljoner rökare i Australien, och det är vår främsta orsak till för tidig död och funktionshinder. Att undvika e-cigaretter hos icke-rökare är avgörande för att hålla framsteg mot rökning.”

Forskarna säger också att det finns begränsade bevis e-cigaretter hjälper människor att sluta röka och att ex-rökare som använder e-cigaretter är mer än dubbelt så sannolikt att återfalla.

“De flesta som slutar röka framgångsrikt använder inte några https://ecigaretter.se/ som patchar eller mediciner för att göra det—de gör det själva, till exempel genom att gå kallt Turkiet”, sa Professor Banks.

“Vår granskning fann att det inte fanns tillräckliga bevis för att dra slutsatsen att e-cigaretter är effektiva för att sluta röka jämfört med andra tillvägagångssätt, men det finns lovande tecken på att de har potential att hjälpa till. Bevisen tyder också på att e-cigaretter tenderar att leda till långvarig användning av nikotin, snarare än att sluta vanan helt.”

Nuvarande riktlinjer från Royal Australia College of General Practitioners har e-cigaretter listade som en sista utväg för att sluta, efter andra åtgärder.

“Australien är i en bra position att använda bästa möjliga bevis för att skydda framtida generationers hälsa, samtidigt som man stöder rökare att sluta”, sa Professor Banks.

“Det finns mycket tryck från företag och individer som står för att göra miljoner från E-cigg. Vi vill definitivt inte ha något allmänt tillgängligt som kommer att öka människor som tar upp rökning.”

Sammanfattningsrapporten om e-cigarettanvändning och påverkan på tobaksupptagning och upphörande i Australien skrevs av forskare från Anu Research School of Population Health.