Varför är e-cigaretten så populär bland ungdomar? Och sex andra frågor om vaping

Det finns fler och fler tecken på att användningen av en e-cigarett för ungdomar är en språngbräda till röktobak cigaretter. Trimbosinstitutet rapporterar. Sju frågor (och svar) om så kallade vaping som du kan läs mera om här.

  1. Vad är det som händer på skolparty?

Trimbosinstitutet har buntat flera studier och har kommit till slutsatsen att det finns ökande bevis för att e-cigaretten för ungdomar är en “intensifierad produkt” till tobak cigaretter.

“Fler och fler studier visar att barn som använder en e-cigarett kommer då också att röka vanliga cigaretter”, säger Läkare och epidemiolog Esther Croes av Trimbos Institute till RTL News.
Läs även miniatyrbildsförhandsgranskning:
E-cigarett mer skadligt än tänkt: giftiga och cancerframkallande ämnen

  1. Är användningen av e-cigaretter farlig?

Tobaksindustrin och läkarna är oense om detta. En vanlig cigarett bränner tobak. De ämnen som frigörs orsakar (lung) cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Elektroniska cigaretter som du köper Läs här, Klicka här, Se här, Vape , å andra sidan, avdunstar en vätska som vanligtvis innehåller nikotin och en arom.

En e-cigarett saknar många av de giftiga förbränningsprodukterna av tobak, men ångan släpper ut skadliga ämnen, såsom nikotin och propylenglykol, enligt Trimbos Institute. Denna ånga kan innehålla spår av giftiga och cancerframkallande ämnen, vilket kan ha negativa effekter på hälsan.

“Du vill inte att barn ska få cancerframkallande ämnen”, säger Wanda De Kanter, lungläkare vid Antoni van Leeuwenhoek hospital och aktivist mot tobaksindustrin. “Och du vill inte att barn ska bli beroende av nikotin.”
Läs även miniatyrbildsförhandsgranskning:
Sex dödsfall efter att ha använt e-cigarett i oss: borde Nederländska oroa sig?

Problemet är att vi på lång sikt vet för lite om säkerheten för e-cigaretter, säger de Kanter. “Det irriterande är att det finns något nytt på marknaden som du inte vet om du kan få hjärt-och lungskador på lång sikt. Det tog också 20 till 30 år för tobak cigaretter att utveckla en epidemi av lungcancer.”

I USA lider hundratals människor redan av en okänd lungsjukdom som förmodligen är relaterad till användningen av en e-cigarett. Detta betyder inte nödvändigtvis att vi också bör vara oroade: Europa har mycket strikta produktionsstandarder. I e-cigaretterna använder de i Amerika, till exempel, kan vara mycket mer nikotin.

  1. Men säkert vet alla nu att e-cigaretter är dåliga också?

De flesta vuxna gör det, tror Croes från Trimbosinstitutet. “För ungdomar är det en helt annan historia. De tror ofta att de inte blir beroende eller att det inte kan vara så ohälsosamt på grund av fruktiga smaker.”

“Dessa smaker ger barnen intrycket att det är en oskyldig produkt. De tänker inte på det faktum att e-cigaretter fortfarande innehåller nikotin och att detta är en beroendeframkallande substans.”
Läs även miniatyrbildsförhandsgranskning:
Raphaël (18) är förmodligen den första belgiska döden efter att ha använt e-cigarett

  1. Hur många människor röker e-cigaretter?

Användare av e-cigaretten är främst vuxna som röker, har rökt och / eller vill sluta och ungdomar. I 2018 använde 3,1 procent av vuxna i Nederländerna en e-cigarett, enligt siffror från Trimbos Institute. 4.3 procent sa att de var en tidigare e-cigarett användare.

Mer slående är siffrorna på ungdomar. I 2017 använde 27.5 procent av eleverna mellan 12 och 16 år någonsin en e-cigarett och 44 procent av eleverna mellan 16 och 18 år. Exakta siffror på hur många Nederländska ungdomar som regelbundet använder e-cigaretten finns inte tillgängliga (ännu).
Läs även miniatyrbildsförhandsgranskning:
Antalet dödsfall efter rökning e-cigarett USA ökade till 47

  1. Varför är e-cigaretten så populär bland ungdomar?

Detta beror utan tvekan på smakerna, säger Croes. Men också av nikotinsalt i några nya modeller av e-cigaretter.

“Nikotin är smutsigt först och orsakar en otäck kittling i halsen”, säger Croes.”Men om du mjuknar det med nikotinsalt och en smak, kommer du inte märka det så mycket längre.”

Enligt longarts de Kanter har det också allt att göra med marknadsföring. I Nederländerna (elektroniska) cigaretter kanske inte annonseras, men tobaksindustrin finner kreativa lösningar för det, säger de Kanter. “Till exempel ställer Influencers med e-cigaretter på sociala medier. Denna marknadsföring riktar sig helt till barn.”
Läs även miniatyrbildsförhandsgranskning:
Möjlig förklaring hittades för e-cigarett dödsfall

  1. Vad händer redan för att motverka användning bland ungdomar?

Butiker får inte sälja (elektroniska) cigaretter till ungdomar under 18 år. Nederlandse Voedsel – sv Warenautoriteit (NVWA) regelbundet genomför ålder kontroller med hjälp av så kallade mystery shoppers.

Om butiker säljer sina produkter till ungdomar under 18 år kommer det att bli böter. Detta börjar med en böter på 450 euro, men kan uppgå till 45 000 euro eller stängning av butiken.
Läs även miniatyrbildsförhandsgranskning:
“Kammarmajoritet: ingen tobak i snabbköp och bensinstationer”

  1. Vad mer skulle hända?

Enligt Kanter finns det också positiv utveckling. En majoritet i parlamentet stöder till exempel en plan för att minska försäljningen av cigaretter i bensinstationer och stormarknader till noll redan nästa år.

“E-cigaretter får då endast säljas i tobaksaffärer. Som en mindre, du inte komma dit så snabbt och antalet försäljningsställen minskas drastiskt.”

Croes och de Kanter tycker också att fruktiga smaker bör förbjudas. “Strängare lagstiftning om smaker är viktig. Jag föreslår att man förbjuder smaker som ungdomar gillar, säger Croes. Men är det tillåtet? “Detta har gjorts tidigare med tobak. Så kommer menthol att gå ut snart, andra smaker är redan förbjudna.”